Steinsagprosjekt

Naas kalksteinbrudd er en av Norges store kalksteingruver. Vårt firma startet med å ta ut marmorblokker til gravstein. Fra 1938 ble det startet med uttak for celluloseindustrien i Drammensområdet. Etter at den første knuseren ble montert i 1958, begynte vi også å levere stein til Sverige.

 

Steinindustrien i Eide startet tidlig på 1900 tallet med uttak av blokk til gravstein og fasade. Etter hvert ble det mindre av dette og markedet for korninger tok over. For første gang på mange tiår ble marmoren som mange mente var for porøs, skåret opp til gulv flis og lagt på et badegulv. Dette var i 1995.

Det viste seg at den krystallinske marmoren fra Naas Kalk hadde gått under et for dårlig kvalitetsstempel, for den egnet seg utmerket til gulvflis, bordplater, trapper, etc.
Den Krystallinske Marmoren hos Naas kalk er like hard å skjære som en granitt, men den sliter selvfølgelig ikke mer enn annen marmor på skjæresegmentene.

 

Krystallstrukturen kommer veldig godt frem ved polering pga. krystallenes mellomstore, rette struktur. Siden det første gulvet ble lagt i 1995 har vi lagt flere store gulv, store uteareal, og laget trapper og bordplater.

 

På de første prosjektene ble det brukt "dårlige blokker" som faktisk har blitt skutt ut fra en tunnellsalve. Disse blokkene viste oss at steinkvaliteten er upåklagelig bra, og vi bestemte oss for å gå videre med blokksteinprosjektet. Våren 1999 kjøpte vi en wiresag av typen Marini gran Fil Super. Det ble innleid en som skulle kunne dette, slik at vi skulle få et riktig inntrykk av blokkegenskapene på vår marmor. Noe oppstartsproblemer med blokkuttaket ble det selvfølgelig, men da vi fikk litt erfaring ble vi fornøyd med resultatet.

 

Naasmarmor-Fra papir til bygningsstein

Naturstein - ett moderne, praktisk og miljøvennlig material, skapt av naturen for flere hundre milioner år siden, brukt av menesker siden antikken.

Bruksområder
Hvit Naas-marmor har tradisjonelt vært anvendt i meget finknust form til papir.